Заняття обласної школи професійного становлення молодого вчителя з актуальних питань викладання історії та суспільствознавчих дисциплін

З метою надання методичної допомоги, сприяння професійному розвитку і зростанню педагогічної майстерності, в Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти, на платформі онлайн-сервісу Google Meet, 27 листопада 2020 року відбулося заняття обласної школи професійного становлення молодого вчителя на тему «Актуальні питання викладання історії та суспільствознавчих дисциплін».

Учасники заняття – майже два десятки молодих педагогів, які викладають історію, правознавство та громадянську освіту в закладах загальної середньої освіти Тернопільської області.

Модератором заходу був Іван Ярославович Букавин, методист, завідувач відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів Тернопільського ОКІППО, вчитель-методист.


Він ознайомив молодих педагогів із завданнями, що постали перед історичною освітою в умовах реформування та впровадження Нової української школи.


Під час заняття учасники школи розглянули важливі для молодого вчителя питання організації сучасного освітнього процесу в ЗЗСО з історії, правознавства та громадянської освіти (методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів; навчальні програми та підручники; календарно-тематичне планування та плани-конспекти уроків; практичні заняття/роботи; критерії оцінювання навчальних досягнень учнів; поточне, тематичне та підсумкове оцінювання; ведення шкільної документації тощо).

Учитель Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 11, переможець обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2016» у номінації «Історія», вчитель-методист Інна Вільямівна Чернецька поділилася з учасниками заняття власним баченням і досвідом роботи зі створення сучасного освітнього середовища під час вивчення історії та суспільствознавчих дисциплін й організації ефективної позакласної роботи з школярами.

Завідувач науково-педагогічної бібліотеки Тернопільського ОКІППО Інна Михайлівна Сіньковська ознайомила молодих педагогів із фондами та інформаційними ресурсами бібліотеки, новинками науково-методичної літератури та фахової періодики. Молоді вчителі дізналися про можливості для професійного зростання, що їх дає використання послуг бібліотеки інституту.

Робота обласної школи професійного становлення молодого вчителя історії та суспільствознавчих дисциплін продовжуватиметься і в наступному році.



Онлайн-нарада «Актуальні питання підсумкового оцінювання з історії та суспільствознавчих дисциплін й організованого завершення 2019/2020 н.р. в умовах дистанційного навчання»

15 травня 2020 року в Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти (ТОКІППО) на платформі Google Meet (G Suite for Education) відбулася онлайн-нарада працівників методичних установ, які відповідають за викладання  історії та суспільствознавчих дисциплін у закладах загальної середньої освіти Тернопільської області «Актуальні питання підсумкового оцінювання з історії та суспільствознавчих дисциплін й організованого завершення 2019/2020 навчального року в умовах дистанційного навчання». Учасниками наради стали загалом понад 60 методистів, керівників методичних об’єднань учителів історії, педагогічних працівників закладів освіти Тернопільщини.

Нараду відкрив Іван Букавин, методист з історії та суспільствознавчих дисциплін, завідувач відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів ТОКІППО. Він окреслив актуальні питання розвитку історичної та суспільствознавчої освіти в умовах реалізації протиепідемічних заходів та здійснення дистанційного навчання.

Питання строків проведення, процедури тестування та інших особливостей зовнішнього незалежного оцінювання/державної підсумкової атестації з історії України в 2019/2020 навчальному році висвітлила у своєму виступі Людмила Онищук, методист, завідувач центру моніторингу якості освіти та аналітичної діяльності ТОКІППО.

Надалі учасники зібрання, під керівництвом модератора онлайн-наради Івана Букавина, зосередили основну увагу на розгляді важливих питань організованого завершення 2019/2020 навчального року, особливостей підсумкового (тематичного, семестрового, річного) оцінювання навчальних досягнень учнів з історії, правознавства та громадянської освіти в умовах дистанційного навчання.

Під час наради було налагоджено зворотній онлайн-зв’язок між учасниками заходу. Відбувся активний обмін думками (у тому числі й в онлайн-чаті). Також розглянуто низку інших важливих питань розвитку історичної освіти.

Насамкінець, за результатами онлайн-наради, що тривала понад дві години, підбито підсумки роботи, розглянуто та узгоджено методичні рекомендації:


1) Про проведення підсумкового річного оцінювання навчальних досягнень з історії та суспільствознавчих дисциплін в умовах дистанційного навчання у закладах загальної середньої освіти Тернопільської області в 2019/2020 навчальному році;


2) Про підсумкове оцінювання з історії та суспільствознавчих дисциплін учнів, які здобувають освіту за індивідуальною формою навчання в умовах дистанційного навчання;


3) Про оформлення шкільної документації з історії та суспільствознавчих дисциплін в умовах дистанційного навчання, зокрема, заповнення класних журналів із виставленням результатів підсумкового оцінювання.



IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства у 2019/2020 н.р. не відбудеться

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 19 лютого 2020 року № 244 «Про проведення IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у 2019/2020 навчальному році» в місті Тернопіль планувалося проведення IV етапу ХХVIII Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства.

Проте, у зв`язку із запровадженням карантину, дане рішення скасовано.

Наказ МОН від 16 квітня 2020 р. № 525 "Про скасування IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів"