Громадянська освіта: теорія та методика навчання

Починаючи з 2018/2019 навчального року в 10 класах закладів загальної середньої освіти України вперше запроваджено вивчення інтегрованого курсу “Громадянська освіта”.
З метою надання допомоги педагогам, що викладають новий навчальний предмет, у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти 5 грудня 2018 року було організовано тренінг “Громадянська освіта: теорія та методика навчання”.
Цікаві і змістовні заняття для вчителів історії та суспільствознавчих дисциплін Тернопільської області - учасників тренінгу провела одна із авторів підручника для учнів 10 класу з інтегрованого курсу “Громадянська освіта” Наталія Іванівна Маркусь, вчитель-методист Козівської загальноосвітньої школи I-III ступенів №1, член Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін “Нова доба”.


Обласна нарада з актуальних питань проведення ЗНО (ДПА) з історії України в 2019 році

16 листопада 2018 року в коледжі економіки, права та інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету відбулася обласна нарада з актуальних питань проведення зовнішнього незалежного оцінювання (державної підсумкової атестації) з історії України в 2019 році. Учасниками наради були працівники Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти та члени методичного об’єднання викладачів суспільних дисциплін закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації Тернопільської області.
 
З вітальним словом засідання відкрив перший проректор Тернопільського національного економічного університету, кандидат фізико-математичних наук, доцент Микола Іванович Шинкарик.

Заступник директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти з питань зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти Юрій Чеславович Шайнюк у своєму виступі наголосив на тому, що студенти (учні), які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з одночасним завершенням здобуття повної загальної середньої освіти, вперше матимуть можливість здавати 4 червня 2019 року державну підсумкову атестацію з історії України у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Він детально ознайомив учасників обласної наради-семінару з новаціями ЗНО 2019 року та ключовими моментами підготовки студентів (учнів) до участі у ЗНО (ДПА).

Іван Ярославович Букавин, методист, завідувач відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти, розкрив основний зміст складових елементів програми ЗНО (ДПА) з історії України, розповів про особливості сертифікаційної роботи з історії, зокрема, детально охарактеризував критерії її оцінювання, а також надав практичні рекомендації щодо ефективної підготовки студентів (учнів) до ДПА (ЗНО).

Актуальні питання підготовки до ДПА (ЗНО) з історії України студентів (учнів), які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з одночасним завершенням здобуття повної загальної середньої освіти, висвітлила Любов Володимирівна Смерека, голова методичного об’єднання викладачів суспільних дисциплін ЗВО І-ІІ рівнів акредитації, заступник директора з навчальної роботи Зборівського коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Учасники засідання обмінялися думками про шляхи підвищення ефективності підготовки студентів (учнів) закладів вищої освіти І-ІІ рівня акредитації до державної підсумкової атестації з історії України у формі зовнішнього незалежного оцінювання. За підсумками заходу вироблено відповідні рекомендації.


Підбив підсумки наради Юрій Чеславович Шайнюк. На завершення він побажав студентам (учням) успіхів у проходженні зовнішнього незалежного оцінювання.


Переможцям

олімпіади з історії призначено стипендії

Президента України

Переможцям IV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії - членам команди Тернопільської області Марії Кудасюк (Кімнатецька ЗОШ Кременецького району) та Євгенові Томчуку (Тернопільська Українська гімназія  імені Івана Франка) призначено стипендії Президента України

 

Про це йдеться у наказі Міністерства освіти і науки України від 06.11.2018 року №1209 "Про призначення стипендій Президента України переможцям Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів і Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України 2017/2018 навчального року".