· 

Розглянуто актуальні питання формування ключових компетентностей і наскрізних умінь учнів



Відповідно до плану роботи Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти, в рамках розширеного засідання творчої групи вчителів історії та суспільствознавчих дисциплін, 29 квітня 2022 року відбувся вебінар «Формування ключових компетентностей і наскрізних умінь учнів з громадянської та історичної освітньої галузі».

До участі у заході були запрошені педагогічні працівники закладів освіти Тернопільщини – учасників інноваційного освітнього проєкту всеукраїнського рівня «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти», а також учителі закладів загальної середньої освіти Тернопільської області, які будуть викладати громадянську освіту та історію у 2022/2023 навчальному році. Загалом учасниками вебінару, що відбувався на платформі онлайн-сервісу Google Meet, стали понад 80 педагогів.

Метою проведення вебінару було надання педагогам науково-методичної допомоги з актуальних питань організації освітнього процесу, сучасної методики викладання громадянської освіти та історії у 5 – 6 класах та розвиток професійних компетентностей (знання навчального предмета, фахових методик, технологій).

Відкрив роботу засідання методист Тернопільського ОКІППО з історії, правознавства та громадянської освіти Іван Ярославович Букавин. Він наголосив на важливості формування ключових компетентностей та наскрізних умінь учнів в умовах реформування освітньої галузі на засадах Концепції Нової української школи, переходу до викладання у 5 – 6 класах громадянської освіти та історії за новими модельними навчальними програми, які побудовані на основі вимог Державного стандарту базової середньої освіти.

Основним доповідачем під час вебінару виступила Тетяна Олексіївна Ремех, завідувачка відділу суспільствознавчої освіти Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, провідний науковий співробітник відділу, кандидат педагогічних наук, авторка численних видань для педагогів з методики викладання й підручників для учнівства з історії та суспільствознавчих дисциплін.

Тетяна Олексіївна докладно роз’яснила основні вимоги Державного стандарту базової середньої освіти і модельних навчальних програм громадянської та історичної освітньої галузі щодо діяльності вчителя. Вона надала практичні поради учасникам вебінару як розвивати ключові компетентності й наскрізні вміння учнівства на уроках історії та громадянської освіти, під час навчання інтегрованого курсу «Досліджуємо історію і суспільство» у 5 – 6 класах Нової української школи, проілюструвавши їх численними прикладами з модельної навчальної програми та підручника власного авторства (модельна навчальна програма «Досліджуємо історію і суспільство. 5 – 6 класи (інтегрований курс)» (авт. Пометун О. І., Ремех Т. О., Малієнко Ю. Б., Мороз П. В.); підручник «Досліджуємо історію і суспільство. 5 клас» (авт. Пометун О. І., Малієнко Ю. Б., Ремех Т. О.) для закладів загальної середньої освіти).