· 

Науково-методичний супровід викладання історії та суспільствознавчих дисциплін у 2021/2022 н.р.



З метою підвищення рівня готовності педагогічних працівників до викладання у новому навчальному році історії та суспільствознавчих дисциплін, у рамках серпневих педагогічних студій «Освіта Тернопільщини: виклики сьогодення та завдання з організації якісного освітнього процесу в 2021/2022 навчальному році», в Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти (ТОКІППО) 20 серпня 2021 року відбулася педагогічна онлайн-студія з історії, правознавства та громадянської освіти.

Для вирішення актуальних питань організації освітнього процесу серпнева педагогічна студія «Науково-методичний супровід викладання історії та суспільствознавчих дисциплін з метою організації якісного освітнього процесу у 2021/2022 н.р.». зібрала понад 50 учасників: консультантів з історії, правознавства та громадянської освіти центрів професійного розвитку педагогічних працівників, керівників методичних об’єднань учителів історії та суспільствознавчих дисциплін, а також працівників органів управління освітою місцевих територіальних громад Тернопільської області.

Вітальним словом відкрив роботу зібрання заступник директора ТОКІППО з питань зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти Юрій Шайнюк. Він ознайомив учасників студії з підсумками зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року з історії України, завданнями та перспективами проведення зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації з навчальних предметів у 2022 році.

З актуальними питаннями викладання історії, правознавства та громадянської освіти у 2021/2022 навчальному році, зокрема, з особливостями роботи з новими підручниками з історії України та всесвітньої історії для 8 класу закладів загальної середньої освіти, ознайомив присутніх Іван Букавин, методист, завідувач відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів ТОКІППО.

У своєму виступі доцент ТОКІППО, кандидат педагогічних наук Оксана Городецька, наголошуючи, що медіаграмотність є вимогою сьогодення, дала характеристику навчальним програмам медіаосвітніх курсів, що їх можуть вибрати вчителі історії та суспільствознавчих дисциплін для викладання у закладах загальної середньої освіти.

Про участь у конкурсах професійної майстерності як складову професійного розвитку педагога, підготовку до проведення та організацію Всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2022» у номінації «Правознавство», розповіла Тетяна Кульчицька, вчитель Тернопільської СШ І-ІІІ ст. № 7, заслужений вчитель України, переможець Всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2015».

Завершилося засідання серпневої онлайн-студії з історії та суспільствознавчих дисциплін обміном думками та виробленням рекомендацій.